tisdag 26 mars 2019

Litteraturanalys Don Quijote

Tills sist har vi även läst ett utdrag utav ett av verken som Shakespeare rekommenderade, nämligen Don Quijote, skriven av spanjoren Miguel de Cervantes. Denna text är en typ av satir av texterna från medeltiden, som främst handlade om riddare och deras framgångar. I texten får man följa fantasiriddaren Don Quijote och hans raka motsats samt vapendragare Sancho Panza. I utdraget stöter de på ett antal väderkvarnar, och den fantasifulla Don Quijote får för sig att dessa väderkvarnar är jättar, som han måste dräpa. Don Quijote representerar en drömmare.

Texten är skriven med inslag av gammal svenska, och detta ser man via upprepade ord som till exempel ”ty”. Många fina och långa ord används även, och detta ser man i meningen ”Jag ämnar ge mig i strid med dem, och med det Nin jag erövrar ska jag grundlägga vår kommande rikedom”. Detta visar ett tydligt exempel på det gammaldags språk som används.

Typiska drag för renässansen är tex mode runt franska hovet, stränga regler, god stil och smak. Dessa epoktypiska drag kan vi spegla i texten på olika sätt. Till exempel märks god stil och smak i meningen ”Men var god och sitt lite rakare i sadeln”. Detta tyder på att det yttre och hur man presenterar sig för omvärlden var en viktig faktor. Typiskt för renässansen är hövisk poesi och berättelser om riddare. Det märks tydligt i Don Quijote då han själv är en riddare med vapendragaren Sancho Panza vid sin sida.

Utmärkande drag i samhället under renässansen har också haft sin påverkan på utformningen av texten. Samhället präglades av humanismen, reformationen, upptäcksresor, nationalstater, franskklassicismen ochh fler och fler lärde sig läsa och skriva. Dessa inslag märker vi på olika sätt i texten. Ett exempel är upptäcksresorna, i pikareskromanen beger sig Don Quijote ut i världen med syfte att skipa rättvisa. Samhällets motsvarighet var Columbus och hans upptäcksresor under renässanstiden. Även humanismen, tron på människans självständighet tycker vi visas i utspelningen av romanen. Don Quijote är bara en fattig adelsman när han ger sig ut för att skapa rättvisa och slåss mot jättar. Detta påvisar stort självförtroende och humanism. Dessutom förekom ofta var riddarväsenden med furstendömen samhället, även detta speglas tydligt genom det riddartema som finns i romanen.

Vi har nu läst och analyserat tre otroligt spännande verk. Vi har återberättat handlingen kort, kopplat verken till samhällets utformning under renässansen samt diskuterat epoktypiska drag för varje text. 

Cervantes, Miguel (1610). Don Quijote.

1 kommentar:

  1. Under Romantiken var världen en rörig plats där krig påverkade stora delar av världens befolkning. Därför använde man mycket fantasi i litteraturen för att komma ifrån verkligheten med krig, död och svält. Det här upplever vi är en skillnad mot Renässansens litteratur då man här glorifierade och fokuserade på riddare vilket är personer som deltog i krig, man blandade alltså in krig i litteraturen. Däremot skriver ni att man använde fantasi vilket då är en likhet med Romantikens litteratur.

    SvaraRadera