tisdag 12 mars 2019

Den litterära epoken 2

Greetings!
Nu sitter vi här och reflekterar över det William sa under vårt möte, och nämnde att den största inspirationskällan för honom är antikens litteratur. Han tycker att vi ska se tillbaka på romarna och ha dem som förebilder. Han brukar använda sig av många metaforer och männen brukar spela kvinnorna i hans pjäser, precis som under antiken.
Han rekommenderade även att vi skulle läsa ett verk av hans goda vän och inspirationskälla Miguel Cervantes, mer specifikt hans roman Don Quijote. ”It´s a masterpiece!”, för att citera William. Han nämnde att detta är originalet, och att många härmat Miguel om att just ha människan som individ i centrum av berättelsen. Detta ser man i boken genom att man för följa Don Quijote och Sancho i deras personliga äventyr.

Vi undrade hur konkurrensen var för skribenter idag, och hans uttryckte ilska över att det känns som alla skriver likadant nu för tiden. ”Det känns som att alla berättelser utspelar sig i hov eller vid herdemiljöer, allt ska vara så fisförnämt, som i Frankrike!” Han sa även att det finns många ”härmapor” runtomkring i England. ”Det handlar alltid om en av tre saker; natur, kärlek eller ungdomens förgänglighet, men det säljer ju.”

Han gick senare in på hur glad han är att han lever just nu. Eftersom att under medeltiden var nästan allt kontrollerat av kyrkan och alla texter var på latin. Han är glad att folk idag får ta del av litteraturen och hoppas att hans verk ska leva vidare efter hans död. Vi försäkrade honom att han inte behöver oroa sig.


UR Skola (2010). Hej Litteraturen: Renässansen. https://urskola.se/Produkter/158021-Hej-litteraturen-Renassansen

Kretz, Anita (1998). Källan: Litteraturhistoria. Stockholm: Bonnier Utbildning AB

Wikipedia (Uppdaterad 2019). Renässansen. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Renässanse

Wikipedia (Uppdaterad 2019). Renässansens Litteratur. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Renässansens_litteratur 

Olsson, Bernt (Uppdaterad 2019) Renässans. Nationalencyklopedin (NE). http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/renässans

2 kommentarer:

  1. Jättebra blogg. Bra flyt och väldigt intressant. En skillnad mellan våran epok, nordiska medeltiden, och eran är att under er tid började kyrkan förlora makten i samhället medan i vår tid började kyrkan få sin makt i norden.

    Tack o hej, leverpastej!

    SvaraRadera
  2. En likhet hos er epok och vår är att tänket kring religonen och människan i centrum är densamma. Ni skriver att kyrkan inte hade samma makt som under medeltiden, och under upplysningen kritiserar kyrkan starkt. Människan i centrum leder senare till att förnuft och att människan skall vara upplyst. En olikhet däremot är det ni skriver om litteraturen. I renässansen skriver ni att det var mycket lika texter där kärlek, natur och ungdomens förgänglighet var populära ämnen, ni skriver att det var ”förfinat”. Under upplysningen var kritik huvudämnet i litteraturen och det kunde vara olika ämnen man kritiserade i varje text. Trevlig blogg! Mvh Upplysningen ❤️

    SvaraRadera